De ce e important să ai un jurnal și cum te poate ajuta

EDUCATION GOOD LIFE Life

Context:

De-a lungul anilor am folosit un jurnal în căutarea unei vieți mai bune. Este adevarat ca la început entuziasmul și optimismul pier în fața unui jurnal deschis pentru că acesta pare să deschidă noi întrebări, precum “Ce ar trebui să scriu?”, “Ar trebui să scriu numai despre business?”, “Cât de des ar trebui să scriu?”, “Care este cel mai bun jurnal?” etc, dar rolul jurnalului este mult mai complex în dezvoltarea personală decât pare la prima vedere. Sper ca la sfârșitul acestui articol să fii pregătit să faci următorul pas și să înveți să gândești pe hârtie.

Foarte des suntem în căutarea și stocarea unor noi idei. De aceea, în ultimii zece ani am căutat diferite metode pentru a surprinde ideile, precum foi A4, caiete, șervețele, blibliorafturi, aplicații de smartphone și diferite tipuri de jurnale (cu linii sau fără linii, mari sau mici etc). Și tu vei descoperi că odată cu trecerea anilor metodele folosite în anii trecuți nu vor mai satisface cu aceeași usurință cerințele curente. Una dintre cheile succesului este flexibilitatea.

Primul lucru ce trebuie înțeles este acela că e jurnalul tău iar tu ar trebui să alegi ce formă să aibă, cât de gros să fie, dacă să aibă linii sau nu, etc. La fel ca un fotoliu, acesta trebuie să fie confortabil, să îți dorești să te întorci la el des. Cu siguranță, vei experimenta mai multe tipuri de jurnale de-a lungul anilor pentru că gusturile și stilul de viață ți se vor schimba constant.

Observație! Să ții cont că un jurnal trebuie să meargă cu tine peste tot. Cu cât un jurnal va fi mai greu de luat cu tine cu atât va sta mai mult acasă adunând praf cu spații goale în loc de gânduri si observații.

Cum te poate ajuta un jurnal

Să cumperi un jurnal este partea cea mai ușoară, dar de ce ar trebui să scriem într-un jurnal? Mai jos am făcut o listă de motive:

 1. Capturing good ideas – De câte ori în timpul zilei dăm peste o informație cheie, o idee extraordinară sau o descoperire personală și de fiecare dată ne spunem “trebuie să țin minte asta”? Deși creierul uman este un sistem extraordinar, nu pot să nu observ din experiență că memoria umană are și minusuri. Ceea ce nu notăm astăzi putem pierde pentru totdeauna. Sunt multe lucruri în viață în care putem avea încredere, dar memoria nu este cu siguranță una dintre ele. Sunt atâtea surse din care ne putem inspira zilnic: idei bune ce vin continuu de la seminarii, de la cursuri, din training-uri, de la prieteni, din cărți, din reviste, din documentare TV, din ședințe de afaceri sau conversații; iar pentru tine ca să prinzi aceste idei este recomandat să ai jurnalul mereu la îndemână. Viața întotdeauna îi răsplătește pe cei serioși. Și cum este aproape imposibili să ținem minte fraza exactă a unui citat inspirațional sau detaliile specifice unei întâlniri de business după o perioadă mai lungă de timp, este bine să scriem despre ele acum. În mod normal, dacă așteptăm până la sfârșitul zilei să descriem evenimente și conversații în jurnalul nostru, detaliile specifice ne-au scăpat deja. În cel mai bun caz ne-au mai rămas niște frânturi de fragmente sau gânduri și este infinit mai greu să reconstruiești acea imagine din bucăți și rămășițe de idei. De aceea recomand să scrii ideile imediat ce ajung la tine. Dacă o idee este bine de reținut, de citit, atunci este important și să o scrii în jurnalul tău.
   
 2. Dezvoltarea conștiinței de sine – Unul dintre cele mai bune motive să ai un jurnal este acela că te face să îți dai seama despre oameni, despre viață, despre dileme din business și cel mai important să realizezi cine ești. Este ceva magic în a scrie pe hârtie despre o problemă pe care o ai, pentru că atunci când o scrii începi să-ți dai seama ce este corect și ce nu. Explicația probabil vine din faptul că atunci când scrii despre o problemă pe care o ai, faptul că scrii despre aceasta, opusului situației în care doar reflectăm, creează un spațiu între tine și problemă. Este în acest spațiu locul în care soluțiile vor avea loc să crească. Scriind despre evenimente și dileme te ajută să-ți clarifici ceea ce se întâmplă. Când descriem o situație în scris devenim mai factuali, mai precis și, în general, mai realiști creând o nouă imagine în mintea noastră ce înlătură imaginea distorsionată pe care doar ne-am imaginat-o. Într-un final, după ce vedem lucrurile cum sunt și nu cum credem că sunt, abia atunci vedem modul prin care putem să le îmbunătățim.
  Sfat: atunci cand ai o problemă de familie sau una de business sau una financiară, oricare ar fi, ia-ți timp să scrii despre ea pe hârtie și încearcă să o descrii în mod obiectiv. Să ții cont că scriind despre o problemă este primul pas în ceea ce se numește creative problems solving sau decision making. Următorul pas este să analizezi atent ceea ce ai scris.

Aspecte la care trebuie să fii atent:

             a) Exagerări sau distorsiuni ale adevărului – scrii despre o problemă exact așa cum este? Mai uită-te încă o dată la ce ai scris. Poate îngrijorarea te face să o vezi mai mare decât este sau entuziasmul tău o face să fie mai bună decât este.
             b) Evită tendința de a blama circumstanțele sau pe altcineva pentru problema ta, în loc să te vezi pe tine drept cauză. Cele mai multe nereușite rezultă din faptul că nu am reușit să facem ce am fi putut face într-o anumită situație sau am făcut ceva ce nu ar fi trebuit să facem.
             c) Tendința de a crede că circumstanțele sunt mai proaste decât ar trebui să fie – să aștepți ca oamenii să se schimbe, astfel încât problema ta să fie rezolvată. Regula de aur este următoarea: Lucrurile se îmbunătățesc când tu devii mai bun. Speranța pasivă nu a îmbunătățit și nici nu va îmbunătăți vreodată circumstanțele.
            d) Uită-te după punctele cheie ce te pot ajuta să treci peste un obstacol – ține minte, David l-a învins pe Goliath cu o piatră și o praștie. De obicei nu e nevoie mai multe decât de câteva mici ajustări în planul de acțiune sau în gândire pentru a rezolva o problemă majoră.  Într-un final, ar trebui să vezi aceste proces precum un cercetător ce studiază la microscop și abia după ce vei vedea care este de fapt problema vei începe să te apropii de soluție.
            e) Scrie concluzia fiecării dileme – dacă totul a mers bine, atunci e bine să ții minte concluzia acțiunii, iar dacă nu a mers așa cum ai sperat că va fi, atunci e și mai important să înregistrezi rezultatul final. Altfel, te vei afla în situația să faci greșeleli repetate în loc să înveți din ele. Greșelile și judecata sunt lucruri de care nu ar trebui să ne fie rușine, pentru că cea mai mare parte a dezvoltării personale vine din conștientizarea greșelilor. Chiar dacă este prea târziu să repari greșeala, nu este însă niciodată prea târziu să faci modificări și revizuiri în gândirea ta pentru a nu o repeta. Unul dintre mentorii mei spunea că “Better decision making comes from the better thinking habits and better thinking habits come from practical experience – learning both what to do and what not to do”. Folosind pixul și hârtia este cu siguranță un mod sigur de a te dezvolta personal și de a deveni o persoană mai bună în practică.

 1. O idee scrisă de tine pe hârtie te ajută să o fixezi mai bine în minte. Să vezi o idee, să o citești sau s-o auzi este un lucru, dar să îi aloci timp și să faci efortul de a o surprinde pe hârtie cu pixul este mai mult decât atât.
 2. Fiecare idee își are timpul și locul ei. Victor Hugo a surprins lucrul acesta prin celebra afirmație “Numai un singur lucru este mai puternic decât toate armatele din lume, și anume, o idee al cărui timp a sosit”. Poate sunt idei care nu au o semnificație în acest moment, dar poate la un moment în viitor, când de pregătești de ‘luptă’ ideile pe care le-ai adunat de-a lungul anilor te vor ajuta.
 3. Efectul bulgărului de zăpadă – cu cât adunăm mai multe gânduri cu atât se creează tendința ca aceste idei să se coaguleze și să se transforme într-o nouă idee, precum fulgii de zăpadă care formează un bulgăre de zăpadă iar apoi un om de zăpadă. Un om de succes este acela care își diversifică locul de unde își ia ideile. Tot acest mix de idei formează o cărămidă iar cu mai multe cărămizi formezi un castel…sau o viață nouă.
 4. Profesionist 100% – atunci când îți iei din timp să capturezi și să asamblezi idei, eviți să te pui în situații neplăcute precum să-ți suni un coleg să-l întrebi un anumit detaliu din ultima discuție avută sau altă situație asemănătoare.
 5. Pentru că jurnalele tale să aibă o valoare mare, trebuiesc frecvent revizuite. A scrie într-un jurnal este de fapt capturarea informației, dar numai recitind-o putem începe procesul de transformare a informației în cunoștințe practice despre noi, despre mediul în care activăm, despre relații, despre vise și despre viitorul nostru.
 6. Jurnalul este un loc de documentare al propriei vieți. Este o carte proprie despre propriile descoperiri, conștiința de sine, visuri și ambiții. Jurnalele spun mai mult decât am scris în ele. Scrie despre bucuria victoriilor dar și despre agonia înfrângerilor. Cea mai importantă parte din experiența umană stă în învățarea traducerii evenimentelor exterioare prin cuvinte și emoții în lumea noastră interioară. Cu cât descriem mai bine ceea ce se întâmplă în jurul nostru cu atât vom fi mai capabili să înțelegem conflictele și zarva ce se întâmplă în interiorul nostru. ‘Cauza’ și ‘Efectul’ mereu merg mână în mână. A încerca să înțelegi efectul fără o imagine clară a cauzei este o situație fără ieșire în care te poți afla. Ține minte că toate emoțiile umane sunt evenimente ce duc la cauze. O mai bună înțelegere a evenimentelor ne va da o imagine mai bună a efectelor acestora pe care le experimentăm.
 7. Cu cât te deschizi mai mult cu atât vei realiza că ai în față un prieten empatic, unul din acela care ascultă tot ce ai de spus despre bucuriile, durerile, fricile sau îngrijorările tale. Încurajez să iei emoțiile din capul tău și să le așterni pe o pagină. Emoțiile negative oricât de puternice ar fi sunt diminuate în intensitate de scris, iar emoțiile pozitive puternice devin explozive. Scriind despre o frică îi reduci din intesitate sau scriind despre o idee de afaceri îi amplifici exponențial puterea.
 8. Jurnalul va fi ca un album foto odată cu trecerea anilor cu mențiune că un astfel de album surprinde doar schimbarea fizică a ta și a mediului înconjurător, pe când jurnalele după o perioadă lungă de timp reflectă evoluții și schimbări personale.
 9. Jurnalele îți dezvoltă un mod de gândire empatic – dacă îți vei lua din timp să scrii ce simți la un anumit moment din viață, vei fi într-o poziție să înțelegi o altă persoană care se confruntă cu o situație, gând, eveniment cunoscut ție. Probabil situațiile vor fi diferite, dar emoțiile și nevoile de bază niciodată nu sunt diferite.
 10. Cea mai importantă arie a jurnalului în care acesta funcționează este aria comunicării – jurnalul îți dă șansă să-ți vorbești și să auzi ceea ce îți spui despre viața ta, despre viitorul tău, despre relațiile tale sau despre obiectivele tale. În timp ce îți dezvolți obiceiul de a scrie despre problemele tale, visele tale scriindu-ți emoțiile și observațiile, te vei trezi în situația de a răspunde la un nou set de întrebări despre trecutul, prezentul și viitorul tău (ex: De ce am spus asta? De ce mă face să ma simt așa? Dacă o să urmez direcția aceasta unde o să fiu în cinci ani? ). Continuând acest proces de a întreba și de a răspunde pe hârtie vei fi surprins de saltul pe care îl vei face în ceea ce privește cum gândești și conștiința de sine. Și nu uita – orice schimbare pozitivă ce se petrece în interiorul tău, se va manifesta într-un rezultat pozitiv în exteriorul tău cu cei din jurul tău (familie, prieteni), în mediul de afaceri, în atitudinea ta etc.

Concluzii

Sarcinile noastre se împart în:

 1. a traduce constant ce se întâmplă în jurul nostru în termeni pe care să-i înțelegem
 2. a înțelege ceea ce se întâmplă în interiorul nostru și a comunica în termeni pe care restul lumii să-i înțeleagă.

Deși mijloace de comunicare s-au îmbunătățit considerabil (ex: Facebook, Skype, Whatsapp etc) cred că mai avem de învățat atunci când vine vorba să spunem ceea ce vrem să transmitem sau să înțelegem ceea ce ni se transmite. William James a surprins acest proces foarte bine: The most immutable barrier in nature is between one man’s thoughts and another’s”. Deși până la maturitate, majoritatea dintre noi am experimentat ceea ce se cheamă drama umană, din păcate multe din experiențe au trecut pe lângă noi nemarcate. Nu ne-am luat din timp să le surprindem, să reflectăm asupra lor, să analizăm cum ne-am simțit în acel moment, cum am răspuns altora când erau în acele cirmcumstanțe, care erau prioritățile și nevoile la cel punct din viața noastră, etc. Imaginează-ți ce impact poate să aibă asupra ta această conștientizare a ceea ce simți odată ce începi să surprinzi aceste evenimente cu pixul și hârtia.

Îți promit că dacă îți aloci puțin timp să capturezi experiențele tale, rezultatul te va răsplăti înzecit.

Mult succes și scrie-mi la contact@sorinanagnoste.com despre progresul tău!

P.S. eu folosesc un jurnal/notebook de la Furga Murga

Sharing is caringShare on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someone
You may also like
Mirajul creşterii salariului minim: De câte ori se majorează, de atâtea ori creşte economia subterană şi munca la negru, iar primii afectaţi sunt tinerii si cei cu salarii mici
Cum să nu ajungi şomer cu diplomă
Ce ziare și reviste citesc?

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage