Top 20 filme de business

BUSINESS GOOD LIFE LEADERSHIP

Ca să închid cercul recomandărilor început cu cărțile de business care mi-au format gândirea critică mi s-a părut oarecum firesc să continui și cu filmele de business care m-au marcat și ce am învățat din ele. Demersul este unul oarecum firesc pentru că prezintă ceea ce este mereu în spatele unei afaceri de succes, a unei relații de succes sau, în general, în spatele unei victorii. Evident, este o listă cu preferințele mele.

 1. The GodfatherA must watch pentru toți studenții și nu numai, ce te învață de ce este esențial să îți dezvolți o rețea de prieteni și parteneri, de ce familia este întotdeauna pe primul plan, de ce să ajuți oamenii este întodeauna bine pentru business și de ce să știi totul despre concurența este non-negociabil, indiferent în ce business ai activa.
 2. Boiler Room – Cel mai bun film despre vânzări? Oricum, un insight impresionant despre cum vânzările (și lăcomia) funcționează: “A sale is made on every call you make. Either you sell the client some stock or he sells you a reason he can’t. Either way a sale is made, the only question is who is gonna close? You or him?” . Cred că afirmația asta se aplică în orice, nu numai în business (ex: interviuri, relații, etc).
 3. Up In The Air – Un film excelent pentru cei care vor să vadă cum va arăta viața lor dacă prioritatea lor numărul #1 este job-ul.
 4. 12 Angry Man – Business-ul și persuasiunea merg mână în mână și de aceea acest film rămâne unul de referință din acest punct de vedere.
 5. Margin Call – Pe cât de simplu pe atât de brutal. Filmul surprinde începutul crizei financiare din 2008 dar și cultura marilor corporații de pe Wall Street. Ar trebui ca statul să salveze companiile conform principiului too big to fail?
 6. The Insider – Etica de business, din păcate este una din cele mai mari probleme cu care se confruntă lumea. Pe de o parte avem companiile care vor să se extindă în alte piețe și se văd nevoite după regulile competitorilor din acea piața, adică dând șpagă (vezi cazul autobuzelor Mercedes în SUA, Europa de Est și România), sau făcând orice pentru a obține un rezultat dorit. Întodeauna consecințele sunt dezastruoase pentru toată lumea implicată: cel care corupe, corupții, companiile și societatea. Toată lumea plătește prețul într-un fel sau altul. Din 2008 materii precum Etica în afaceri a fost introdusă în cadrul cursurilor MBA și apoi preluată de către mai toate programele de licență. Va ajuta acest lucru? Măcar s-a încercat…
 7. Wall Street 1 și 2 – Deși protagoniștii lucrează în business, scenariul nu prezintă cum un business funcționează. Precum  The Wolf from the Wall Street, acestea sunt excepția (aberația), nu normalul.
 8. Citizen Kane – “Nu mă întreba cum am făcut primul milion” auzim mai tot timpul la persoanele ajunse în top. Moștenirea pe care o lași va afecta generațiile viitoare.
 9. La vita è bella – Mixul ideal de voință, umor și imaginație atunci când viața ia întorsături neplăcute.
 10. Thank you for smoking – O satiră elegantă ce prezintă lobby-ul ca un pumnal, nu ca o pușcă. Regizorul nu ezită să scoată în evidență latura întunecată a naturii umane din primul minut și până la final.
 11. The Pursuit of Happines – Mulți visăm la overnight success, dar totul se reduce la perseverență, multă muncă și o atitudine pozitivă.
 12. Suits (serial) – atmosfera, intrigile, stresul, modul de a privi productivitatea (minimum 12 ore la birou), familia (colegii reprezintă familia), cultul individualist este prezentat prin excelență. În România găsim la o scară mult mai mică acest mediu în special în cadrul firmelor din Big 4 și Management Consulting; firmele principale de avocatură de la noi au fondatori ce vin de la Mușat & Asociații, deci nu putem spune că mediul din Suits e prezent.
 13. Sopranos (serial) – Considerat de mulți the best drama of all time, este o combinație între caractere cu priză la public, valori patriotice, finaluri neașteptate, camaraderie, trădări, market share, investiții, profit și cultul familie.
 14. The Wire (serial) – O continuare a drumului deschis de către Sopranos sau cum Salon.com spunea “a Homeric epic of modern America”. Serialul scoate în prim plan birocrația și corupția din poliție și din cartelurile de droguri, războiul invizibil dintre sindicate și mai ales disfuncționalitatea sistemului public de școli.
 15. Breaking Bad (serial) – Cel mai bun serial când vine vorba de market entry. Cum îți marketezi produsul, la ce preț, folosești o rețea privată de distribuție sau folosești colaboratori, ce adaos pui produsului, cum îți protejezi investiția și cu ce risc? – toate aceste întrebări își găsesc răspunsul în cele cinci sezoane ale serialului
 16. Sherlock (serial) – Details, details, details. Filmul pare rupt din filmulețele de prezentare ale Apple, în care obsesia pentru detaliu și pasiunea pentru ceea ce faci reprezintă un model pentru antreprenori și nu numai.
 17. True Detective (serial) – Cred că ceea ce separă pe câștigări de pierzători este buna execuție, obsesia pentru detalii și curiozitatea acea naivă. Adică exact contrariul filozofiei merge și așa”.
 18. House of Cards (serial) – Pe lângă faptul că ne arată ce înseamnă să fii “in the big league”, serialul educă partea de soft și tot ce ține de aceasta: relații, alianțe, trădări – surprinzând excelent atmosfera la vârf.
 19. Lie to me (serial) – Primul sezon te învață în mare parte cam tot ce trebuie să știi într-o negociere, într-o dispută sau pur și simplu într-o sesiune de feedback cu colegii tăi.
 20. Ballers (serial) – Uitându-mă la primele episoade m-a făcut să-mi reamintesc un studiu citit despre cât de repede își cheltuiesc banii sportivii după ce se retrag din activitatea care i-a consacrat. Studiul menționa că 95% dintre atleți ajung la faliment în maxim cinci ani de la retragere și parcă am avut un deja-vu după ce am văzut Ballers. Se pare că istoria se repetă pentru că nu este citită…sau văzută, în cazul de față.

 

Voi ce credeți că ar trebui să mai fie pe listă și de ce?

Sharing is caringShare on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someone
You may also like
Urmează evenimentul anului, și anume, lansarea iPhone 6S
Millennials – prima generaţie ce nu va prinde pensia
Cum recrutează antrenori FC Barcelona și ce pot învăța companiile de la cea bună echipă din lume
4 Comments
 • Alinda Aug 27,2015 at 2015-08-27T11:56:41+00:000000004131201508

  What about “The Wolf of Wall Street” si “Catch me if you can”? Educative sau nu? 🙂

  • Sorin Anagnoste Aug 31,2015 at 2015-08-31T16:12:23+00:000000002331201508

   Eu am trecut numai “The Wolf ..” cu mentiunea ca reprezinta anormalul și că nu prea poți vedea cum funcționează cu adevărat un business. Totuși, sunt câteva lecții de vânzări foarte bune în film.

 • Romeo Aug 13,2015 at 2015-08-13T13:00:49+00:000000004931201508

  Salut Sorin,
  Inafara de titlurile enumerate de tine, cred ca ar avea loc pe lista si urmatoarele filme:
  1) The Bucket List;
  2) The Jacket;
  3) The Company Man;
  4) A Good Year;
  In cazul in care nu le-ai vazut deja, iti urez inca de pe acum Vizionare placuta !!!

  • Sorin Anagnoste Aug 14,2015 at 2015-08-14T08:41:38+00:000000003831201508

   Multumesc, Romeo. Singurul pe care nu l-am vazut este The Jacket. L-am pus pe ‘to see list’ 🙂

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage